René Karpantschof

Bosiddende i København
Telefon: 2868 7649
E-mail: r.karpantschof@gmail.com 
Hjemmeside: www.renekarpantschof.com   

  1. Farlige tjenestepiger og godser i brand
  2. Ned med kongen: folkestorm på slottene!
  3. De første partier og vilde folketingsvalg
  4. Nørrebro: Danmarks røde balladekvarter
  5. Mit liv som BZ’er

 

Historiker, forfatter og tidligere universitetsforsker. Kendt for sin danmarkshistorie, ”De stridbare danskere 1848-1920”, og for sin deltagelse i en lang række tv- og radioudsendelser.
René Karpantschof har optrådt for alle slags publikum landet rundt. Med ham på scenen får jeres publikum: En sprudlende foredragsholder, der sætter liv og fut i danmarkshistorien, samt muntre men også barske fortællinger om høj og lav i Danmark.

René holder foredrag i hele landet.

Varighed: 90 minutter eller efter aftale. Pris: 7.000 kr. + tog/bus København t/r.

1. Farlige tjenestepiger og godser i brand

Længe efter grundloven fortsatte mange danskere et usselt liv som børnearbejdere og ufri tjenestefolk. René Karpantschof fortæller om virkelighedens Pelle Erobreren – og om tjenestefolkenes hævn!
Helt ind i 1900-tallet levede titusinder af danskere som underkuede andenrangsborgere. De var børnearbejdere og tyende, dvs. tjenestefolk, som herskaberne længe havde lov til at holde i ufrihed og straffe med bøder og slag. I sit historikerarbejde opdagede René, at børnene og de voksne tyende ikke bare fandt sig i det. Tværtimod var der malkepiger, stuepiger, røgterdrenge og karle, der hævnede sig med ildspåsættelser og overfald, som i yderste konsekvens kunne ende med døden!
Foredraget rummer skæbnehistorier fra bagsiden af det moderne Danmarks fremvækst. Men også historier om handlekraft, stolthed og sammenhold blandt mennesker på samfundets bund.

2. Ned med kongen: folkestorm på slottene!

Danskerne har elsket deres konger … men ikke hele tiden! René Karpantschof fortæller hårrejsende historier om kup, højforræderi og stormløb mod kongehusets slotte fra 1771 til 1920.
Historierne involverer den sindssyge Christian 7, den mere og mere reaktionære Frederik 6, den folkekære lystløgner Frederik 7, den stokkonservative Christian 9 og Christian 10, før han blev populær som Rytterkongen, samt dronning Caroline Mathilde, grevinde Danner, prinsesse Marie og kejserinde Dagmar. Og naturligvis: den af samfundseliten frygtede pøbelmasse!

3. De første partier og vilde folketingsvalg

Hvem vandt egentlig Danmarks første folketingsvalg? Hvordan opstod de partier, vi kender, og hvorfor sloges deres første vælgere med sten og paraplyer? Hør det hele i René Karpantschofs dramamættede foredrag om Danmarks mærkelige politiske liv 1849-1939.
I grundlovsåret 1849 fandtes der ikke rigtige partier. Ingen kvinder og kun halvdelen af de voksne mænd måtte stemme, og på valgstederne foregik det med håndsoprækning og ofte kun én kandidat at vælge mellem. Drama var der masser af, som når kongen opløste Folketinget og politikere blev fængslet eller simpelthen forsøgt myrdet. I 1918 måtte kvinder og mandlige tjenestefolk endelig være med, og danskerne kunne sætte kryds ved Venstre, Konservative og Socialdemokratiet. Men også ved det Radikale Venstre og det nye Socialistisk Arbejderparti, der ad snørklede veje blev til nutidens Enhedslisten. I 1930’erne kulminerede det hele med skrårem og knojern og valgplakaten, som ingen glemmer: ”Stauning eller kaos”.
René fortæller med overblik og farverige anekdoter. Så kom og hør om dit partis historiske helte og om skurkene på den modsatte fløj!

4. Nørrebro: Danmarks røde balladekvarter

Allerede i 1800-tallet skrev aviserne om ”Kollosale Opløb på Nørrebro”, og området blev døbt ”Socialismens Hovedarnested her i Landet”. René Karpantschof fortæller om det ildrøde arbejderkvarter, og hvordan det helt konkret gik til, da det fik sit ry som Danmarks revolutionære højborg.
I foredraget hører man om sociale forhold og personlige skæbner. Men også hvordan protestråbene fra Nørrebrogade gang på gang har afspejlet resten af Danmarks og endda hele verdens udvikling gennem tiden. René fortæller Nørrebros utrolige historie inklusive dengang, han selv skabte uro i de nørrebroske gader som en af 1980’ernes BZ’ere.

5. Mit liv som BZ’er

Kom helt tæt på Danmarks vildeste ungdomsoprør, når René Karpantschof fortæller om sin egen tid i 1980'ernes københavnske BZ-bevægelse. Kan man bryde helt ud af samfundet og leve sit liv, som man vil? Det forsøgte René og de andre BZ’erne ved at overtage tomme huse og omdanne dem til selvstyrende kollektiver - ligesom slumstormerne og Christiania.
BZ’erne skabte overskrifter med deres fantasifulde men også ulovlige aktioner. Som da de besatte Københavns Rådhus og røg overborgmesterens cigarer, eller da de lavede ulovligt nøgenløb gennem Strøget indsmurt i ketchup og remulade. De blev også berygtede for deres voldsomme gadekampe, der for René sluttede, da politiet skød og sårede mange af hans meddemonstranter på Nørrebro den 18. maj 1993.
I foredraget fortæller René, hvordan det gik til, at han efter sin opvækst i en vestjysk arbejderfamilie endte på barrikaderne i København. Han fortæller også, hvem BZ’erne egentlig var, og tilhørerne får et levende indblik i livet som husbesætter uden for loven, arbejdsmarkedet og traditionelle familieformer.