Mette (1962) er cand. mag I historie og formidling, diplomuddannelse fra
RUC som turistfører og er uddannet som sommelier fra Vinakademiet og
WSET Level 3 Award in Wines. Mette arbejder som guide, foredragsholder,
fortæller og afholder vinsmagninger. Mette er en engageret
historiefortæller og vild med anderledes, spændende og sjove
fortællinger om danskere, vin, øl og mad.
Mette holder foredrag i hele landet.
En berusende fortælling gennem Danmarkshistorien i fodsporene på
fulde munke, bægersvingende sømænd og sippende adelsfrøkener. Der er
intet som et godt glas, og gerne i godt lag. Sådan har man tænkt til
alle tider. Danmarkshistoriens kapitler og krinkelkroge genlyder af
smadrede kroningsglas, poeters åndfuldheder i de sene timer på
minefeltets ikoniske værtshuse og munkenes bryggekar, der til sidst kun
havde det tynde øl tilbage. Jeg fortæller om øl- og vintraditioner
gennem hundreder af år, og hvordan de er knyttet til steder og
mennesker. Vi kigger dybt i glassene hos adelen, fattigfolk og de ellers
så dydige munke. Hør om sammenhænge, der måske ikke ligger lige for: En
med vores dages målestok helt ubegribelig national tragedie var det, da
englænderne bombede København og stjal flåden, men se nu der – i
kølvandet på dette ydmygende nederlag fik vi det Nyhavn med alle de små
listige steder, hvor vi elsker at sidde og dingle med benene ud over
bolværket på en solskinsdag. Og hvis du tror, at Christian den Fjerde
var et dyrt bekendtskab for Danmark med tabte krige og sin hang til dyre
bygningsværker, så skal du da bare se indkøbslisten til drikkevarer og
glas ved hans kroningsfest!
Vi giver os god tid denne aften. Med øl og vinkulturen fra
middelalderen, renæssancen og op til i dag som fornøjeligt pensum
slentrer vi gennem historier om de ølbryggende munke, den første spæde
start på Carlsberg og adelens svar på Glühwein længe inden afterski var
opfundet. I skal selvfølgelig ikke vansmægte! Jeg byder på smagsprøver,
hvis I ønsker det.
(Foredraget koster 4000 kr. plus transport plus smagsprøver pr.
person på 75 kr. (tilvalg). Varighed: 120 min. inklusiv pause på ca. 15.
min. Hjælpemidler: Projektor)
Kom med på en tour de force igennem madens Danmarkshistorie. Det er
historien fra sild og grød over rød pølse og brun sovs til økogris og
ramsløgspesto. Vi kommer igennem markante nedslag i madhistorien, hvor
danskerne ændrede deres spise og drikkevaner. En overflyvning fra
vikingernes mad, drikke og fester til renæssancens ekstravagante middage
til industrialiseringens nye madvaner. Hør om Middelalderens
sildeeventyr, om det højtbelagte smørrebrød om kødhakkeren og komfuret.
Vi kommer også rundt om kogebogsmadammerne som f.eks Madam Mangor og Frk
Jensen. Men også hvorfor vi altid er blevet inspireret fra udlandets og
indvandringen krydderier, farver og sammensætninger. Når grøden
forsvandt, grå, mættende og klumpet, så kom den igen med et pift og blev
hip af det globale og oprindelige. I dag handler det om ny nordisk mad,
der er et forsøg på at finde tilbage til det oprindelige med fokus på
bæredygtighed og lokale råvarer og undgå madspild.
(Foredraget koster 4000 kr. plus transport. Varighed: 120 min.
inklusiv pause på ca. 15. min. Hjælpemidler: Projektor)
Undrer du dig også over manglen på monumentale statuer af kvindelige
heltinder i Danmark? Eller at der er fire gange så mange veje i
København, som er opkaldt efter mænd end kvinder? Jeg bringer nogle af
de mange markante kvinder til live gennem fortællingen om deres liv og
deres samtid. Jeg fortæller om en række kvinders dramatiske liv med
kampe, kærlighedsaffærer og godt entreprenørskab! Hør om ”Danmarks
Vovehals Nummer ét”, om kvinderne i modstandsbevægelsen, om 1600-tallets
jetsetter, kongedatteren Leonora Christina. Vi kommer også omkring
kampen for lige vilkår og stemmeret, når vi tager på en tidsrejse
tilbage til 1915 og kvindernes optog gennem København. Hør om engagerede
kvindelige politikere fra Margrethe 1. til Nina Bang. Det bliver en
aften med kvindepower!
(Foredraget koster 4000 kr. plus transport. Varighed: 120 min.
inklusiv pause på ca. 15. min. Hjælpemidler: projektor)
Findes der noget bedre end en god krimi? Du behøver slet ikke læse en
skønlitterær bog eller se en film for at opleve krimihistorier.
Danmarkshistorien er fulde af krimier og mordgåder, som kan få hårene
til at rejse sig på dine arme – og de er foregået i virkeligheden! Lyder
det som noget for dig? Så er denne fortælleaften noget for dig.
Nogle gange overgår virkeligheden fantasien! Historiske krimier er en
medrivende og anderledes fortælleaften, hvor du hører om mærkelige
menneskeskæbner, spektakulære forbrydelser og vanvittig videnskab. Mød
professoren, der stjal en morders hoved, og den unge studine der skød på
doktoren. Hør om det store bogtyveri, et politisk attentat, et blodgilde
og hvad der kan ske, hvis man kun er skindød. Bliv klogere på politimænd
uden rent mel i posen, og en justitsminister der svindlede for et
svimlende beløb! Selvom mordene og forbrydelserne er sket for længe
siden, har de sat sig spor. Ved du for eksempel, hvorfor det hedder
Amager halshug? Det finder du ud af!
(Foredraget koster 4000 kr. plus transport. Varighed: 120 min.
inklusiv pause på ca. 15. min. Hjælpemidler: projektor
Med en historiefortællende sommelier er der lagt op til en unik
vinsmagning, hvor historisk viden og et herligt persongaller går hånd i
hånd. Du får en kombination af gode historiske fortællinger og
sommelierens faglige indsigt i vinens verden. Alle kan være med. Du
behøver ikke at vide noget om vin eller historie. Du skal blot læne dig
tilbage og nyde en fortælling, der knytter sig til det, der er i
glasset. Jeg fortæller om området vinen kommer fra, og hvad der
kendetegner den. Derfra letter vi og tager en rundflyvning i en
historisk eller poetisk retning, der ikke lige står på side to i
vinleksikonet, mens du nyder resten af indholdet i glasset. Efter en tur
tilbage i Danmarkshistorien, ind i fantasiens verden eller ud på de
store have lander vi sikkert igen på begge ben, og er klar til næste
smagning. Mens billeder, personer og steder vandrer forbi fæstner vi dem
i erindringen med smagsindtrykkene.
(Foredraget koster 4000 kr. plus transport plus smagsprøver pr person
200 kr. Varighed: 120 min. inklusiv pause på ca. 15. min. Hjælpemidler:
projektor) |