Anna Grethe Bech

Kontakt: Molsgade 1, 1.th, 8000 Århus C
Telefon: 4233 5478
E-mail: annagrethe@fortaelleriet.dk
Hjemmeside: www.fortaelleriet.dk

  1. Evald Tang Kristensen – Danmarks største folkemindesamler
  2. Ingeborg Munch – et livstykke af en husmandskone og visesanger
  3. Hvem var brødrene Grimm?
  4. Fra horeunge til hoffets førstedame - et portræt af Grevinde Danner
  5. 1001 nats eventyr – en magisk verden
 

Jeg er cand. mag. I dansk og fransk og har undervist i dansk i gymnasiet i 35 år. Det har givet mig kærlighed til den gode fortælling, såvel folkeeventyret som fortællinger fra Blichers, H.C. Andersens og Karen Blixens hånd.
Jeg tager aktivt del i den nye fortællebevægelse, som går efter at videreføre den mundtlige fortælling i en nutidig og levende form.
Jeg griber dog også tilbage til traditionen og leverer nogle af Evald Tang Kristensens fortællinger på den vestjyske dialekt, som jeg er vokset op med.
Jeg har været medlem af Ry Fortællekreds i godt 10 år og deltaget i en række kurser og workshops.
I 2010 var jeg 3 måneder i England på et kursus på International school of storytelling.
Jeg har optrådt på fortællefestivaler i Lejre,
på Moesgård Museum og Nørre Vosborg.
Jeg har desuden fortalt i Den gamle By, på Limfjordsmuseet, Vikingemuseet, Svalegangen, på skoler og biblioteker og sidst men ikke mindst
på vores månedlige fortællecafé på Løve’s Bog- og Vincafé i Århus, hvor jeg er vært sammen med en anden fortæller.
Flere tilbud om foredrag og fortællinger kan findes på www.fortaelleriet.dk

Jeg kommer rundt i hele landet med mine fortællinger.

1. Evald Tang Kristensen – Danmarks største folkemindesamler

Folkemindesamleren Evald Tang Kristensen (1843-1929) vandrede tusinder af kilometer på kryds og tværs af Jylland. Han kom helt ud i de fattigste hedeområder for at optegne folkeminderne før det var for sent. Han måtte ofte overnatte på lergulve, sidde ved sygesenge eller vente i timevis på at de fattige folk skulle gøre deres arbejde færdigt før de kunne fortælle eller synge viser for ham. Men Tang Kristensen fik hvad han kom efter, og af eftertiden vurderes han som en folkemindeforsker på verdensplan. Den fine bogudgivelse ”De forsvundne” fra 2011 viser at interessen for ham stadig er levende og stærk.
Jeg har sammensat et program med en præsentation af hans liv og værk samt fortælling af et par af hans folkeeventyr på dialekt.
(Varighed: ca. 75 min.; programmet kan deles op i flere dele med indlagte pauser; pris: 2500 kr. + transportudgifter)

2. Ingeborg Munch – et livstykke af en husmandskone og visesanger

Programmet om Ingeborg Munch er en fortælleforestilling med 10 indlagte viser, hvor jeg fortæller livshistorien, og viserne synges af professionel sanger Lene Madsen, der indgår i forestillingen sammen med mig.
Ingeborg munch var datter af Anna Munch, en husmandskone der sang mange viser for folkemindesamleren Evald Tang Kristensen.
Ingeborg løftede arven efter sin mor som lokal folkevisesanger i Himmerland. Hun drev et husmandsbrug sammen med sin mand, Villiam. I 1959 fik en medarbejder ved Dansk Folkemindesamling øje på hendes visesang - hun kom i radioen og fjernsynet, sang i Thylejren, i Tivoli og optrådte på højskoler og i forsamlingshuse i hele landet, men berømmelsen gik hende aldrig til hovedet. Hun beholdt benene på jorden.
(Varighed ca. 90 min. Kan deles i to afdelinger. Introduktionspris: 3500 kr. + transport)

3. Hvem var brødrene Grimm?

For godt 200 år siden, den 20. december 1812 udkom den første eventyrsamling udgivet af
brødrene Jakob og Wilhelm Grimm. Det var så sent på året, at jubilæet blev fejret i 2013, som i Tyskland var udråbt til Brødrene Grimm - året.
Brødrene havde selv indsamlet og bearbejdet eventyrene, som vakte stor begejstring hos mange børn og voksne, men også protester og afstandtagen. Grimms eventyr har dog overlevet både protester og forbud. Eventyrene rummer noget væsentligt - de skubber til os og pirrer os.
Eventyr som Hans og Grete, Rødhætte, Snehvide, Askepot og Tornerose er blevet klassikere.
Men hvem var brødrene Grimm, og hvorfor brugte de en stor del af deres liv på at samle og udgive eventyr? Hvad er det der gør, at eventyrene har overlevet i 200 år? Det vil jeg komme ind på i foredraget.
Jeg vil desuden fortælle et par af de mindre kendte, men absolut væsentlige og levende eventyr.
(Varighed: 60-80 minutter; pris: 2500 kr. + transport)

4. Fra horeunge til hoffets førstedame - et portræt af Grevinde Danner

Louise Christine Danner (1815-74) hed oprindelig Louise Rasmussen og var datter af en ugift tjenestepige. Hun var danserinde ved det Kgl. Teater, levede i et trekantsforhold med avismagnaten Carl Berling og kronprinsen, den senere Frederik den 7. I 1850 blev hun viet til kongens venstre hånd, men aldrig accepteret i de toneangivende kredse i og omkring hoffet.
Hun grundlagde i 1873 en stiftelse for ubemidlede kvinder, det nuværende Dannerhuset - krisecenter for kvinder. Før sin død havde hun også på Jægerspris slot grundlagt ”En Stiftelse for hjælpeløse og forladte Pigebørn, især af Almuen”. Danner viste på den måde at hun aldrig glemte sin fattige baggrund, og hun fik skabt sig et levende eftermæle.
(Varighed: 50-70 minutter (kan deles i 2 dele); pris: 2500 kr. + transport)

5. 1001 nats eventyr – en magisk verden

I 2013 udkom Ellen Wullfs enestående og meget roste nyoversættelse fra arabisk af 1001 nats eventyr. Det er første gang nogensinde, at der udsendes en komplet og uforkortet dansk oversættelse af Tusind og én Nat direkte fra arabisk.
Det er derfor blevet tid til at dykke ned i samlingen, høre om baggrunden for den og lytte til
de nyoversatte eventyr.
1001 nats eventyr er fortællinger fra middelalderens arabiske verden om bedårende, men svigefulde kvinder, forklædte prinser, store følelser og skæbnens uransagelige vildveje.
Eventyrsamlingen indeholder beretningen om den modige prinsesse Scheherazade, som hver nat fortæller eventyr for sultanen uden at gøre fortællingen færdig. Dermed udsætter hun sin egen henrettelse, for ud af hver fortælling vokser en ny, og til sidst har hun sikret sig sin overlevelse.
Hun bruger fantasien og sin overlevelsesvilje til at skabe sig et liv, selv om hun hver nat er konfronteret med døden. Derfor bliver eventyrene også vedkommende for os i dag.
Jeg har sammensat et program, hvor jeg taler om eventyrsamlingens baggrund samt fortæller rammehistorien og et par af perlerne fra samlingen.
(Varighed: 60 – 80 minutter; pris: 2500 kr. + transport)