(Foto: Søren Kjeldgaard)

Malene Fenger-Grøndahl

Kontakt: Kystvejen 25 3th, 8000 Aarhus C.
Telefon: 2674 2576
E-mail: malene@fenger-grondahl.dk

  1. Sigøjnere - frihedens folk?
  2. Flygtningenes danmarkshistorie
  3. Rumi - kærlighedens digter
  4. Gårdsangere, gøglere og andre godtfolk
  5. Kan du kende en muslim, når du møder én?
  6. Sufismen - islams åndelige dimension
  7. Tyrkiet mellem øst og vest
  8. Syrien – ’profetens Paradis’ ramt af borgerkrig
  9. Fra ateist til katolik – en trosrejse med stop i Rumænien, Syrien, Tyskland og Kokkedal
  10. Marokko – kvinder, kongemagt og Koran

 

Malene Fenger-Grøndahl (f. 1976) er journalist og forfatter og har gennem knap 20 år beskæftiget sig med islam, integration, Mellemøsten og etniske minoriteter. Har rejst i en lang række muslimske lande og har sammen med sin mand skrevet rejsebøgerne Turen går til Jordan og Syrien, Turen går til Marokko og Turen går til Tyrkiet samt bøgerne Muslim, Flygtningenes danmarkshistorie 1954-2004 og
Sigøjnere – 1000 år på kanten af Europa
. Hun har desuden skrevet en bøger om bl.a. gårdsangertraditionen og om Kirkens Korshær Aarhus samt en række børnebøger.
 

Foredragene tager udgangspunkt i oplevelser og erfaringer fra de mange rejser og fra arbejdet som journalist.

 

Malene holder foredrag i hele landet.

 

 

1. Sigøjnere - frihedens folk?

Sigøjnere, romaer, er et folk uden land, og de udgør Europas største etniske minoritet. I dette foredrag følger vi sigøjnerne på deres lange rejse fra Indien til Europa og gennem de mange eksempler på forfølgelse og fordømmelse, som de har været udsat for. Og vi ser nærmere på, hvordan det gådefulde folkefærd lever i dagens Europa - både i Danmark og i de nye EU-lande mod øst.

 

 

 

 

 

(45-120 min. nødv. hjælpemidler: tavle eller flipover, evt. projektor + lærred; Honorar: 4000 + off. transport)
Foredraget tager udgangspunkt i rejser og research blandt romaer i hele Europa i de seneste år.

2. Flygtningenes danmarkshistorie

Fra Ungarnshjælp til Irakkrig. Dansk flygtningepolitik og modtagelsen af flygtninge i Danmark har ændret sig betydeligt de sidste 50 år. Men spørgsmålene er omtrent de samme: Hvem skal vi tage imod? Hvilke rettigheder skal de have? Og hvad vil det sige at være en velfungerende borger i Danmark? Tag med på en tur gennem de sidste 50 års danske flygtningepolitik - set fra flygtningenes side. Eller vælg en enkelt periode eller flygtningegruppe ud, I vil høre om.
(45-120 min. nødv. hjælpemidler: tavle eller flipover, projektor + lærred; Honorar: 4000 + off. transport)
Foredraget tager udgangspunkt i bogen Flygtningenes danmarkshistorie 1954-2004 (Aarhus Universitetsforlag, 2004).

3. Rumi – kærlighedens digter

Den persiske digter Rumi levede i Tyrkiet for næsten 800 år siden og døde i byen Konya. Han skrev 40.000 digte, mest af alt om kærlighed, og de læses endnu overalt i verden. I USA har han i en årrække været en af de mest læste digtere, og også i Danmark er der efterhånden en del, der kender til ham og fascineres af hans kærlighedspoesi. Hvert år strømmer hundredtusinder af mennesker til hans grav for at bede og meditere. Men hvem var den produktive digter, og hvordan skal man forstå hans kærlighedsdigte? Et foredrag om islamisk mystik og beruset kærlighed til Gud – og om poesi og teologi, der forener mennesker på tværs af religiøse, sproglige og nationale skel.
(45-90 min.; nødv. hjælpemidler: projektor + lærred; 4000 kr. + off. transport)

4. Gårdsangere, gøglere og andre godtfolk

Gårdsangen har en lang og stolt historie i Danmark, som dog næsten er glemt i den brede offentlighed. Men selv om baggårdene de fleste steder er lukket land for musikere, sangere og gøglere, lever gårdsangen endnu..
I dette foredrag fortæller forfatter og journalist Malene Fenger-Grøndahl om gårdsangens historie i Danmark og om gårdsangermiljøet i dag. Om et fællesskab, hvor musik og kærlighed er de stærkeste kræfter, og hvor der er plads til skæve eksistenser og spontane indfald.
Hun beretter om gårdsangeren Sonni Adolf Blom Christensen, der er tredje generations gårdsanger. Sonnis farfar vandrede gennem landet med guitar, mandolin og sav. Han far og mor spillede i fabrikskantiner og på slagterier. Sonni og hans venner spiller, synger og gøgler på værtshuse og markedspladser, til julefrokoster og i forsamlingshuse. Sådan fornyer de traditionen – i selskab med gøglere, sigøjnere og ’splittergale’.
Undervejs i foredraget spilles lydbidder af populære gårdsange
Foredraget bygger på bogen Gårdsanger af en anden verden – en fortælling om musik og kærlighed. Den kan købes til særpris (250 kr.) ved foredraget.
Foredraget kan kombineres med mini-koncert med Baggårdsmusikanterne.
(60-120 min.; nødv. hjælpemidler: eventuelt projektor + lærred; 4000 kr. + off. transport)

5. Kan du kende en muslim, når du møder én?

Muslimer er ikke ens. Det er en banal sandhed, som alligevel kan være svær at fatte, hvis man tager mediernes omtale af muslimer for gode varer. Via eksempler på muslimers meget forskellige livsholdninger og livsmønstre i Danmark og rundt om i verden indkredses den muslimske mangfoldighed – med særligt fokus på kvinders forhold og status i islam.
(45-120 min.; nødv. hjælpemidler: evt. projektor + lærred; 4000 kr. + off. transport)

6. Sufismen - islams åndelige dimension

 


Islam er andet og mere end at gøre gymnastik i moskeen fem gange om dagen og arbejde for indførelse af sharia. Islam har altid haft en stærk åndelig dimension, der tilmed har fællestræk med protestantismen i sit syn på troen. Et foredrag om sufismens historie og nuværende betydning både i udlandet og i Danmark – hvor også ikke-muslimer dyrker sufismen.
(45-120 min.; nødv. hjælpemidler: projektor + lærred + evt. cd-afspiller. 4000 kr. + off. transport)

 

7. Tyrkiet – mellem øst og vest

 


Topmoderne og traditionelt, orientalsk og vestligt, sekulært og religiøst. Bønnekald blander sig med popmusik, og nybyggede moskeer står side om side med rigmandsvillaer. Græsk-romerske ruiner og all inclusive-hoteller præger kystlandskabet, og på Anatoliens højslette ligger fabrikker, forladte landsbyer og fortidslevn fra en rig historie. Tyrkiet er et sammensat land med en lang dramatisk historie, og dramaet fortsætter. Efter år med demokratiske reformer og kurs mod EU bevæger Tyrkiet sig nu snarere i retning af diktatur. Men er der alligevel håb for det store land?
Malene Fenger-Grøndahl har rejst i Tyrkiet og er (med)forfatter til flere bøger om der store kontrastfyldte land, bl.a. ”Turen går til Tyrkiet” (Politikens Forlag). Hun fortæller i ord og billeder om Tyrkiet, dets spændende historie og dets mangfoldige befolkning.
(45-120 min.; nødv. hjælpemidler: projektor + lærred; 4000 kr. + off. transport)

 

8. Syrien – ’profetens Paradis’ ramt af borgerkrig

 

Syrien er hærget af en blodig borgerkrig, og en løsning er svær at få øje på. Kulturminder fra årtusinder er blevet ødelagt under krigen, og for syrerne såvel som for resten af verden er det store tab. I dette foredrag hører du om Syrien før krigen, om et land præget af traditionelt landsby liv og forholdsvis fredelig sameksistens mellem kristne og muslimer. Og du hører om baggrunden for krigen og udsigterne til fred.
(45-120 min.: nødv. hjælpemidler: projektor + lærred; 4000 kr. + off. transport)
 

9. Fra ateist til katolik – en trosrejse med stop i Rumænien, Syrien, Tyskland og Kokkedal


Fra et ungdomsliv som ateist til et voksenliv som troende kristen - først som medlem af folkekirken, siden som katolik. Malene Fenger-Grøndahl fortæller i dette foredrag om sin trosrejse. Om hvordan Gud har virket ind på hendes liv, og hvilke overvejelser har hun gjort sig undervejs. Om sine møder med mennesker og miljøer i Mellemøsten og Europa, som har haft afgørende betydning for hendes vej - og om helgener, forbøn og inspiration fra klosterlivets spiritualitet.
(60-120 min., nødv. hjælpemidler: eventuelt projektor + lærred; 4000 kr. + off. transport)

 

10. Marokko – kvinder, kongemagt og Koran

 


Moskéer, myntete og messinglamper, medicinmænd og magiske miksturer. Marokko er 1001 nats eventyr. Det er også moderne metropoler, tunge traditioner, kongemagt og konservative kønsroller. Samtidig er det et af de få samfund i den muslimsk-arabiske verden, hvor kvinderne har tilkæmpet sig flere rettigheder inden for rammerne af islam. Malene Fenger-Grøndahl fortæller om sine rejser i Marokko, sit møde med feminister, mystikere og digtere.
(45-120 min.; nødv. hjælpemidler: projektor + lærred; 4000 kr. + off. transport)