Jens-Kristian Lütken

Kontakt: Fælleddiget 61, 2300 København S
Telefon: 6162 5232
E-mail: kontakt@trendbylytken.dk 

  1. Putins Rusland
  2. Rusland og Islam
  3. Ukraine og den sidste krig i Europa
  4. Centralasien – mellem kommunisme og islamisk fundamentalisme
  5. Polen – på vej mod diktatur?


Jens-Kristian Lütken er uddannet cand.scient.pol. og har været valgobservatør i bl.a. Rusland, Ukraine, Moldova og Armenien. Han er modtager af Danidas rejselegat i forbindelse med en researchrejse til Centralasien og Afghanistan. Han bliver ofte brugt som ekspert i russiske og ukrainske forhold af bl.a. TV2 News, Deadline og Radio24Syv.
Jens-Kristian Lütken er fast tilknyttet som blogger på Jyllands-Posten og er tit gæst i P1-Debat.

Jens-Kristian Lütken holder foredrag i hele landet.

1. Putins Rusland

Gennem sit foredrag giver han publikum et indblik i, hvorfor russerne igen og igen vælger Putin til at stå i spidsen for verdens største land. Samtidig kommer han ind på hvilke konsekvenser det har for resten af verden. Rusland forsøger at påvirke både valg og medierne i EU, hvorfor gør Rusland det, og på hvilken måde gør de det? Det får publikum nogle gode svar på. Foredraget er samtidig også et indblik i hvordan Rusland på en gang både er fascinerende, dragende og frastødende. Publikum får et solidt indblik i den russiske virkelighed, landets politiske system, samt hvilke bevæggrunde Rusland har for at påvirke EU og Vesten.
(4500 kr. for 90 min. Dertil kommer transport)

2. Rusland og Islam

Rusland er et kristent land gennem 1000 år, men i store dele af landet er islam i stedet den dominerende religion. Efter Sovjets sammenbrud blev stats-ateismen afskaffet og religionen blomstrede op igen. I Tjetjenien blev mødet mellem islam og kristendommen voldeligt og blodigt. I andre dele af Rusland forløber mødet meget mere fredeligt. Det gælder f.eks. i Tatarstan, hvor regionens hovedby Kazan omtales som Volgas Konstantinopel. Her står minareterne side om side med kirkens løgkupler. Hør mere om islams mange ansigter i Rusland, og hvordan islam skaber store udfordringer for Putin.
(4500 kr. for 90 min. Dertil kommer transport)

3. Ukraine og den sidste krig i Europa

I starten af 2014 blev præsident Janukovich sat fra bestillingen i forbindelse med et folkeligt oprør. Det antændte en konflikt mellem den vestlige og europæiske del af Ukraine og så det mere russiske østlige Ukraine. Lütken var tilstede på Krim under folkeafstemningen der førte til indlemmelsen i Rusland og har også efterfølgende besøgt Krim. Han har også flere gange været ved fronten i det østlige Ukraine og talt med mennesker på begge sider af konflikten.
(4500 kr. for 90 min. Dertil kommer transport)

4. Centralasien – mellem kommunisme og islamisk fundamentalisme

Centralasien rummer enormt mange spændende historier. Fra funklende nye hovedstæder midt i ørkenen til islamisk fundamentalisme og dyb fattigdom. Tag med på en rejse fra den futuriske hovedstad Astana i olierige Kasakhstan til fuglemarkedet i Kabul i Afghanistan. Foredraget krydses med flotte billeder fra Silkevejens byer og indtryk af hvordan dagligdagen ser ud for helt almindelige mennesker.
(4500 kr. for 90 min. Dertil kommer transport)

5. Polen – på vej mod diktatur?

Polen ligger tættere på end vi tror, men de seneste år er afstanden blevet større. Fra at være en demokratisk duks er landet nu kommet på koalitionskurs med EU. De unge i hovedstaden Warszawa er lige som unge i resten af EU. De spiser vegansk mad og mødes på smarte cafeer, men der findes også et andet Polen som trækker landet væk fra det moderne. Hør mere om det splittede Polen, hvor fortiden og kirken altid spiller en rolle.
(4500 kr. for 90 min. Dertil kommer transport)