Jan Brødslev Olsen

Kontakt: Ananasvej 48, 9000 Aalborg
Telefon: 9829 2453 (fastnet) eller 2013 4853 (mobil)
E-mail: jan@broedslev.dk
Hjemmeside: www.broedslev.dk

  1. Drømmenes psykologi - Hvad betyder vores natlige oplevelser?
  2. Eventyrenes psykologi - Hvad kan vi lære af fortællingerne?
  3. Lykkens psykologi – Øjeblikkets magi og det gode liv
  4. Positiv psykologi - Lær af forskningen i positive tanker og følelser
  5. Fotografiets psykologi - Hvad gør et fotografi interessant?

Uddannet som cand. mag. i samfundsfag & psykologi og har senere taget en ph.d.-grad i læring og kreativitet. Desuden selvlært fotograf på baggrund af efteruddannelse og egne studier. Det gennemgående tema i forfatterskab, foredrag og fotografier er en søgen efter de dybere lag i tilværelsen, mennesket og naturen – ofte med en ligelig blanding af alvor og humor. Er aktuelt ansat som lektor i socialpsykologi ved Aalborg Universitet, og forsker og underviser her i eksistentielle temaer.
Foredragene henvender sig til alle målgrupper med en almen interesser for den menneskelige tilværelse. Det kan være sogneaftener, seniorarrangementer, folkeoplysning, patientforeninger, biblioteker og lignende.

Alle foredrag er billedforedrag, vist fra pc & projektor op på lærred eller væg.
Alle foredrag koster for 2 timer 4.800,- plus transportudgifter. Af hvert foredrag går 500,- til børnehjem i Nepal.

Foredragene kan afholdes i alle dele af landet.

1. Drømmenes psykologi - Hvad betyder vores natlige oplevelser?

Vi drømmer hver nat, men hvad betyder disse natlige oplevelser? Giver det mening at prøve at tolke og forstå sine drømme og i givet fald, hvordan bærer man sig ad? Er drømmetolkning hokuspokus eller seriøs beskæftigelse på at blive klogere på sig selv og andre? Foredraget gennemgår drømmetolkningens historie, drømmenes betydning i samfundet, psykologiens drømmeteorier, den aktuelle forskning på området, og der bliver givet mangfoldige eksempler på drømme og tolkninger, blandt andet ud fra foredragsholderens egne drømme nedskrevet gennem 30 år. Alt sammen som inspiration til at deltagernes bedre forstår egne og andres drømme.

2. Eventyrenes psykologi - Hvad kan vi lære af fortællingerne?

Hans og Grethe, Blåskæg, Snehvide, Klods - Hans og Kejserens nye klæder. Eventyr er ikke kun for børn og barnlige sjæle. De bærer ofte på dybe forståelser om at være menneske og om at klare tilværelsen fra fødsel til død. De handler om venskab og kærlighed, at blive forladt og svigtet, udvise mod og storsind, have påhitsomhed og at være sig selv tro. Foredraget handler både om de klassiske folkeeventyr, som vi kender dem fra Brødrene Grimm, og de såkaldte kunsteventyr med H. C. Andersen som fornem repræsentant. Og så skal vi selvfølgelig også lige runde nogle moderne eventyr som Ringenes Herre og Harry Potter.

3. Lykkens psykologi – Øjeblikkets magi og det gode liv

"Hvorfor er lykken så lunefuld?" navngav Carl Viggo Meincke den velkendte vise. Et glimt og så er den væk - lykken. Alligevel lever de lykkeligt til deres dages ende i eventyrene, og vi ønsker hinanden held og lykke. Men hvad vil det sige at være lykkelig? Er danskerne virkelig verdens lykkeligste folkefærd? Er man mest lykkelig i ungdommen, midt i livet eller i livets modne år? Foredraget trækker tråde fra klassisk filosofi, kristendom og buddhisme til den moderne psykologiske forskning i lykke, og giver ideer til, hvad man selv kan gøre i hverdagen.

4. Positiv psykologi - Lær af forskningen i positive tanker og følelser

Vi kender det alle. Nogle mennesker har en ukuelig optimisme og gå-på-mod, - selv når de møder modgang i livet. Positiv psykologi stiller skarpt på hvordan vores følelser, tanker og livsindstilling påvirker evnen til at håndtere tilværelsens udfordringer. Og ikke mindst: Kan man lære at få en mere positiv indstilling til livet, og hvordan gør man det? Foredraget formidler videnskabelig viden på en forståelig måde og giver ideer til små praktiske ting, man selv kan gøre i hverdagen for at fremme bedre trivsel.

5. Fotografiets psykologi - Hvad gør et fotografi interessant?

Det skal handle om billeder, følelser og forståelse. Med den digitale fototeknik er det blevet nemt at tage skarpe og korrekt eksponerede billeder, men hvad gør et fotografi interessant for andre end én selv og den snævre familie- og vennekreds? Her hjælper psykologi og kunstteori os. Et godt fotografi bringer os ud over det private og fortæller noget alment - om naturen, om samfundet, om at være menneske. Foredraget byder på masser af billeder og analyser holdt i et forståeligt og inspirerende sprog.