Jakob Brønnum

Kontakt: Humlevägen 13B, S-70358 Örebro, Sverige
Telefon (dansk mobil): 5360 8496
E-mail: bronnum1@gmail.com
Hjemmeside: https://sites.google.com/site/jakobbronnum/

  1. Dostojevskij 200 år
  2. Kærligheden er ikke en følelse, det er en handling
  3. Sange ved himlens port. På strejftog i Bob Dylans verden
  4. Argumenter mod døden - Sjælen og evigheden
  5. Gensyn med den store fortælling

 


Jakob Brønnum er en rutineret og populær foredragsholder. Han er forfatter til godt 35 bøger, både skønlitteratur og faglitterære bøger. Jakob Brønnum er redaktør af Præsteforeningens Blad, litteraturredaktør og medlem af den faste skribentgruppe på POV International og redaktør af tidsskriftet Den smalle bog. Han er uddannet teolog.

Jakob Brønnum kommer over hele landet. Han har holdt foredrag i Københavnsområdet, i Hvidovre, Rødovre, Hillerød, Lillerød, på Nørrebro og i Valby, mange steder omkring Århus, i Horsens, Løgumkloster, Samsø, Nykøbing Mors, Nakskov, Ebeltoft, Odense og rundt omkring på Fyn, Slagelse, Sorø, Køge og mange andre steder.

1. Dostojevskij 200 år

Den store russiske romanforfatter og menneskekender Dostojevskij bliver 200 år i 2021. Hans romanværk er udover det sædvanlige relevant i nutiden med sit fokus på menneskeligt ansvar. Samtidig er det dybt forankret i en overraskende moderne evangelieforståelse. Og til overmål er mange af romanerne rene krimier. Jakob Brønnum har holdt foredrag om Dostojevskijs romaner og forfatterskab i mange sammenhænge og han har en personlig og skarp udlægning af de store hovedværker, Raskolnikov, Onde Ånder, Idioten og Brødrene Karamazov.
(Omfang og udformning efter aftale. 3500 + transport)
(Varighed efter aftale; pris 3500 kr. + transport)

2. Kærligheden er ikke en følelse, det er en handling

Næstekærlighed har alle dage været det centrale budskab i den vestlige verdens livsforståelse og i evangeliets budskab, der er blevet til kristendommen. I dag forbinder vi imidlertid kærlighed med følelser. Men kærlighed er ikke en følelse, det er en handling. Kun på den baggrund kan vi komme nærmere en forståelse af de store spørgsmål i livet. Foredraget bygger bl.a. på bøgerne ”Kristus som antihelt” og ”Matthæuseffekten – Udkast til en håndbog i næstekærlighed” af Jakob Brønnum, der er udommet på forlaget Eksistensen de senere år. Foredraget har udgangspunkt i Jakob Brønnums bog "Kristus som antihelt" (Forlaget Eksistensen)
(Varighed efter aftale; pris 3500 kr. + transport)

3. Sange ved himlens port. På strejftog i Bob Dylans verden

Bob Dylan er i dag rockmusikkens ”grand old man”, en af de største, nulevende kunstnere overhovedet. Han er også en endog meget stor forfatter i sine mere end 500 sangtekster og nu til og med nobelpristager. Foredraget handler om Dylans produktion og beskriver de væsentligste og mest spændende facetter. En variation af foredraget kan efter ønske lægge særligt vægt på Dylans forhold til Bibelen. Hans forhold til Bibelen aftegner sig med skiftende vinkler gennem den store produktion på mere end 35 albums. Fra protestsangene i 1960’erne via Dylans pludselige, inderlige kristendom fra slutningen af 1970’erne til den modne Dylans dramatiske sortsyn fra 1989 og til i dag, hvor det seneste album Tempest (2012) bugner af bibelske sprogbrokker. Jakob Brønnums bog om dette emne, Sange ved himlens port er udkommet på Forlaget Eksistensen. (Foredraget er i sin form et litteraturforedrag, men kan i særlige tilfælde evt. tilrettelægges som et koncertforedrag eller en egentlig kirkekoncert med Jakob Brønnum, der er en rutineret Dylanfortolker).
(Varighed efter aftale; pris 3500 kr. + transport. Se også Jakob Brønnum på www.kirkekoncert.dk)

4. Argumenter mod døden - Sjælen og evigheden

Hvad er det egentlig vi regner med lever videre, når vi taler om ”det evige liv”? Det moderne menneske spørger ikke, om det bliver frelst eller går fortabt, sådan som man gjorde før i tiden. Det moderne menneske spørger, om der overhovedet er noget andet end døden, der venter os forude. Tidligere var alle mennesker overbevist om ”sjælens udødelighed”, men omkring midten af 1800-tallet var det ikke længere en selvfølge. Hvad skal vi tro og hvordan kan vi finde ud af det? Og hvad er det i mennesket, der muligvis ikke går tabt ved døden? I 2015 skrev Jakob Brønnum bogen ”Argumenter mod døden” (Forlaget Eksistensen 2015).
Læs uddrag af bogen her: https://issuu.com/forlagene/docs/argumenter_mod_d__den-uddrag
(Varighed efter aftale; pris 3500 kr. + transport)

5. Gensyn med den store fortælling

"Den store fortælling er død, siger postmodernisterne. Foredraget tager Den store fortælling under kærlig behandling. Hvordan ser den ud, hvilken indflydelse har den, og er det sandt, at den ikke har betydning længere? Bogen kommer omkring en række klassiske og moderne fortællere som Dostojevskij, Thomas Mann, Dante, Tolkien, Kafka og Camus. Gennem bogens korte genfortællinger føres vi gennem Den store fortælling til belysning af, hvordan den spejler sig i vores tilværelse og livsforståelse." Foredraget bygger på bogen af samme navn., der udkom 2019. NB: Foredraget kan også vælges med et særligt fokus på et af bogens underemner: Jesus i romanen – et foredrag om Jesusskikkelsen ret nylige opkomst i litteraturen
Læs uddrag her: https://issuu.com/forlagene/docs/gensyn_med_den_store_fort_lling_uddrag
(Varighed efter aftale; pris 3500 kr. + transport)