Gurli Buch-Hansen

Kontakt: Arnagervej 7, 8210 Århus V
Telefon: 2612 1761
E-mail: gurli@finnebyen.dk
Hjemmeside:
www.Gurlihistorier.dk

  1. Eventyr og myter

  2. Kong Chr. VII og hans slavepage

  3. Den evige broders øjne. En legende af Stefan Zweig

  4. Jeppe Aakjær og Steen Steensen Blicher

  5. Fællessange og fortællinger om identitet og eksistens

Det var på højskolen, den levende fortælling fik vinger for mig.
Vi sad der i foredragssalen, unge og voksne og blev ført ind i verdener, der rakte langt ud over os selv. Det var så stor en oplevelse for mig, at jeg selv som højskolelærer begyndte at fortælle. Det har jeg gjort lige siden. I mere end 30 år har jeg mærket suset af nærvær og fællesskab, hvad enten det er på en folkeskole, en højskole eller i andre forsamlinger.
Ved arrangementerne nr. 4 - 5 nedenfor medvirker min mand, Jesper Moesbøl, med fællessang fra højskolesangbogen. Jesper er tidligere højskoleforstander og nuværende konsulent i Kulturministeriet.

1. Eventyr og myter

Eventyr og myter er magi og virkelighed. De giver os en større forståelse af os selv, vore grundvilkår, værdier og muligheder i verden. Og at handle etisk, for der skal en god historie til at forstå, hvad der er det rigtige at gøre.
Blandt folkeeventyrene har jeg forskellige favoritter: Klokkeblomst, Den lille hvide kat, Pigen uden hænder, Ildfuglen og Jern-Hans er nogle af dem. Jeg fortæller også H.C. Andersen, fx Snedronningen og Selma Lagerlöfs Juleroserne og Den hellige nat.
Jeg fortæller myter hentet fra forskellige kulturer: den nordiske, indianske, grønlandske, samiske, græske og bibelske – og udvælger myte og kulturkreds alt efter arrangementets emne.
(Varighed: Afhængigt af arrangementet. Honorar: 3.000 kr. plus transport med tog)

2. Kong Chr. VII og hans slavepage

Moranti var 10 år, da han blev bragt fra Slavekysten til Danmark. Han skulle være den danske konges legekammerat. Kongen var Chr. VII og 20 år gammel, men han var sindssyg. Han kunne ikke klare sine kongelige forpligtelser, han måtte have en legekammerat. Fortællingen er skrevet ud fra negerpagen, legekammeraten, barnet Morantis synsvinkel, og lægger sig helt op ad de virkelige begivenheder i 1770-erne. Fortællingen er for voksne og børn fra 10 år. Historien bygger bl.a. på Per Oluf Enquists ”Livlægens besøg”.
(Varighed: ca. 45 min. Honorar: 3.000 kr. plus transport med tog)

3. Den evige broders øjne. En legende af Stefan Zweig

Er det muligt for mennesket at leve livet igennem uden at gøre sig skyldig over for hverken mennesker eller Gud? Dette spørgsmål stiller Stefan Zweig i legenden om en indisk adelsmand, som blev lovprist af sit folk, men glemt af historien. ’Den evige broders øjne’ regnes for en af Stefan Zweigs mest centrale fortællinger.
(Varighed: ca. 1 time. Honorar: 3.000 kr. plus transport med tog)

4. Jeppe Aakjær og Steen Steensen Blicher

Aakjærs og Blichers sange og fortællinger er billeder af en svunden tid, som udover den fine naturlyrik rummer folkelige og eksistentielle problemstillinger. Vi synger et udvalg af deres sange og hører en eller flere historier, som f.eks. ”Guds og verdens børn” af Jeppe Aakjær om ubekymret livskraft og religiøs fanatisme, og Blichers ”De tre Helligaftener”, der er en humoristisk historie med dramatiske begivenheder, som topper på tre helligaftener, påske-, pinse- og juleaften.
(Varighed: 1½-2 time. Honorar: 3.500 kr. plus transport. Hjælpemidler: Klaver)

5. Fællessange og fortællinger om identitet og eksistens

Gennem sange og fortællinger bliver et folk klogere på sig selv og sine vilkår. Indsigt i tilværelsen er ikke kun en sag for hjernen, med skal belyses af oplevelser og fællesskab. Vi tilbyder et program vekslende mellem sange og fortællinger om det at være til som menneske. Alt det der definerer os enkeltvis, i fællesskab og som folk.
(Varighed: 1½-2 timer. Honorar: 3.500 kr. plus transport. Hjælpemidler: Klaver)