Cecilie Eriksen

Kontakt: Østboulevarden 11 E, 1.sal, 8000 Aarhus C
Telefon: 6089 4005
E-mail: ce@cecilieeriksen.dk
Hjemmeside: www.cecilieeriksen.dk

  1. Det meningsfulde liv
  2. Filosofisk forførelse – sprogets magt i filosofi og hverdagsliv
  3. Ved livets afslutning
  4. Det meningsfulde arbejdsliv – etiske fordringer og personlige udfordringer
  5. Det guddommelige selv – kritik af selvhjælpslitteraturens menneskesyn


F. 1975. Cand.mag i filosofi. Foredragsholder siden 2001. Arbejder som foredragsholder, forfatter og freelance-forlagsredaktør bl. a. for Aarhus Universitetsforlag.
Cecilie Lynnerup Eriksen har redigeret og bidraget til flere debatskabende antologier, bl.a. ’Det meningsfulde liv’, ’Selvrealisering – kritiske diskussioner af en grænseløs udviklingskultur’, ’Wittgenstein – om religion og religiøsitet’ og  ’Medarbejder eller modarbejder – religion i moderne arbejdsliv’

For videoklip, radioindslag m.m. se: www.cecilieeriksen.dk

Cecilie Eriksen holdt et engageret foredrag om ’Det meningsfulde liv’ til vores årlige præstekonvent på Fyn. Cecilie formår at formidle filosofiske positioner på en erfaringsnær og levende og pædagogisk måde, så alle kan være med. Samtidigt blev stoffet perspektiveret, så vi kunne se de store linjer. Cecilie talte frit og inviterede sine tilhørere til at være med til at filosofere. På den måde byggede hun op til en ivrig diskussion om det meningsfulde liv.”
Eva Tøjner Götke, sognepræst i Thomas Kingo Kirken i Odense.

"Cecilie Eriksen er en yderst kompetent og engageret foredragsholder, der helt tydeligt brænder for både sit emne og for at få det formidlet til publikum. Både indhold og form fremstår meget gennemtænkt, når Cecilie Eriksen går på podiet for at dele ud af sin store viden. Samtidig er hun dygtig til at indtænke sit publikum og på den måde nå ud over scenekanten. Vi har fået mange positive tilbagemeldinger fra deltagerne på Cecilies mange forelæsninger på Folkeuniversitetet. Vi kan på det varmeste anbefale Cecilie Eriksen."
Sten Tiedemann, rektor på Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning.

Cecilie Eriksen holder foredrag i hele landet.

1. Det meningsfulde liv

I dag spørger danskere ikke til, hvad meningen med livet er. Vi spørger derimod: Hvad er meningen med mit liv? Spørgsmålet er med andre ord blevet individualiseret. Tilsvarende er svaret også blevet individualiseret. I dag tror vi, at spørgsmålet om meningen med livet skal besvares ud fra den enkeltes følelse af, hvad der er meningsfuldt.
Foredraget viser, at det er en ufrugtbar vej og peger i stedet på vigtige kilder til mening ikke kun i, men også udenfor os selv.
(30-120 min.)
Foredraget er holdt: Bl.a. Fyns Præsteforening, Dansk Sygeplejeråd, Folkekirkens Nødhjælp, Danmarks Kristelige Gymnasiastbevægelse, Aarhus Folkeuniversitet, Odense Folkeuniversitet, Roskilde Folkeuniversitet, Esbjerg Folkeuniversitet, Folkeuniversitetet i Emdrup, Folkeuniversitetet i Herning, Hjerting Højskoleforening, Folkeuniversitetet i Kolding, Løgumkloster Højskole Åbenrå sogneaften; Samsø Aftenskole; Sydslesvigsk Forening.

2. Filosofisk forførelse – sprogets magt i filosofi og hverdagsliv

Forførelse er et tvetydigt fænomen. På den ene side er det ikke rart at blive forført, fordi vi kommer til at gøre noget, vi egentlig ikke havde lyst til – altså før vi blev forført. For i forførelsen får vi jo lyst, uimodståelig lyst. Så meget at fornuft og kontrol helt mistes. Derfor er forførelse noget negativt. Men på den anden side: Hvis et eller andet – eventuelt en eller anden – er helt forførende, er det jo ikke en negativ dom. Tværtimod. Vi tiltrækkes af det eller den, der kan ruske os ud af trivialiteten og få os til at mærke suset i livet. Vi vil altså gerne forføres!
Hvordan hænger det nu sammen?
Foredraget Filosofisk forførelse henter inspiration i filosoffen Ludwig Wittgensteins tanker og sætter fokus på den forføreriske magt, vores sprog og begreber kan have over os – både når vi reflekterer over livet, og når vi lever livet.
(30-120 min.)
Foredraget er holdt: Aarhus Folkeuniversitetet, Folkeuniversitetet i Emdrup; Folkeuniversitetet i Emdrup; Folkeuniversitetet i Aalborg.

3. Ved livets afslutning - møder med mening og meningsløshed

Vi ved alle, at vi skal dø. Og vi ved, at døden kan komme, uanset om vi er unge eller gamle, patienter eller læger, og uanset om vi er klar eller ej. Et menneskes livsopgave er derfor ikke kun at leve et liv, men også, om muligt, at kunne sige farvel til sit liv.
Med udgangspunkt i filosofien undersøger foredraget forskellige bud på, hvordan døden og afskeden med livet kan være meningsløs – eller meningsfuld.
(30-120 min.)
Foredrager er holdt: Aarhus Universitet; Folkeuniversitetet i Aarhus; Folkeuniversitetet i Emdrup; Folkeuniversitetet på Bornholm; Samsø Aftenskole; Fredericia Folkeuniversitet; Rønde Husmorforening.

4. Det meningsfulde arbejdsliv – de etiske fordringer og personlige udfordringer

Hanen galer, vækkeuret kimer, og mobilen bibber ubarmhjertigt. Det er tid til at stå op og gå på arbejde. Men hvorfor gør vi det? Er det for at få mad på bordet, status i samfundet eller noget helt tredje?
Hvorfor vi arbejder, og dermed hvad arbejdslivets mening er, har ændret sig gennem historien. Svaret varierer også fra kultur til kultur og fra person til person: Arbejde adler, skal udføres i ansigtets sved eller bærer lønnen i sig selv. I Danmark i dag er et meningsfuldt arbejde eftertragtet af både medarbejdere og arbejdsgivere. Medarbejdere søger det, fordi arbejde fylder en stor del af livet, og fordi vi ønsker at gøre en positiv forskel i samfundet. Arbejdsgivere søger det, fordi meningsfuldt arbejde tiltrækker arbejdskraft, motiverer de ansatte og fremmer innovation til gavn for både bundlinjer og bæredygtighed.
Men hvad er et meningsfuldt arbejde egentlig? Foredraget tager udgangspunkt i idéhistorien og kommer med bud på, hvad det meningsfulde arbejdsliv er i dag.
(30-120 min.)
Foredraget er holdt: Aarhus Universitetsforlag, Aarhus Folkeuniversitetet, Folkeuniversitetet i Herning, Folkeuniversitetet i Emdrup; Aarhus kommune; FSL kreds 3; sogenaften i Herstedøster.

5. Det guddommelige selv – kritik af selvhjælpslitteraturens menneskesyn

’Find dit indre sande selv og skab din egen succes’. Sådan lyder rådet fra mange sider i dag. Men vi kan kun blive os selv og få succes i samspil med ’de andre’ og ’det andet’. Foredraget fortæller hvordan og hvorfor.
(30-120 min.)
Foredraget er holdt: Bl.a. Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet, Ålborg Folkeuniversitet, Sogneaften i Sanderum Sogn, for Roskilde Stift på RUC, Aarhus Katedralskole, for BUPL på Skejby Sygehus, Aarhus Folkeuniversitet, Folkeuniversitetet i Emdrup; Afd. for Filosofi, Aarhus Universitet.