Aase Thomassen

Kontakt: Lunden 1, Ålum, 8920 Randers NV
Telefon: 8646 6114
E-mail: aase@aasethomassen.dk 
Hjemmeside: www.aasethomassen.dk

  1. La Norma - En ung piges sorg, savn og succes
  2. Stærke Bånd - To familieskæbner viser betydningen af sammenhold og fællesskab
  3. Som en fugl på træk - Om manden som nægtede at gro fast noget sted
  4. Hawai’i - Naturens mesterværk - et billedforedrag fra egne rejser
  5. Jeanne d’Arc - Heks eller Helgen
     


Varighed: 60 – 90 minutter. Honorar: Kr. 1800 + kørsel.

Jeg har fornøjelsen at komme ud og fortælle om mine bøger hos Menighedsråd, Ældre Sagen, OK klubben, loger, højskoleforeninger, aktivitetshuse, klubber, forsamlingshuse, Aktive kvinder, personaleforeninger, biblioteker m.fl.

1. La Norma - En ung piges sorg, savn og succes

En gribende beretning om pigen Norma Nielsen, den senere så berømte trapezartist
La Norma, som blev født i Randers i 1926. I dag bor hun i USA, og det var der, jeg mødte hende. 82 år gammel fortalte hun da for første gang, hvad der skete, fra hun 13 år gammel blev sendt bort og under slavelignende forhold blev oplært som artist. Overalt fik hun succes, men hun bar på en smerte, hun ikke turde dele med nogen.
La Normas luftnummer var enestående men hendes måde at overleve på er om muligt endnu mere bemærkelsesværdig. Selv siger hun: Den største smerte er, at Fruen tog min ungdom.
Et foredrag om menneskelighed og umenneskelighed.
Foredraget kan suppleres med billeder og filmklip.

2. Stærke Bånd - To familieskæbner viser betydningen af sammenhold og fællesskab

Bogen er opdelt i to sektioner: Vognmandens børn og En stor tøs græder ikke.
Vognmandens børn handler om ni søskende, som alt for tidligt mistede deres forældre. Da det yngste barn blev døbt ved sin mors kiste var sorgen ubeskrivelig. Halvandet år senere døde også børnenes far. Tilbage stod ni forældreløse søskende i alderen 0–21 år. Fællesskab var for de børn vigtigere end personlige interesser, og ved et enestående samarbejde fik de hverdagen til at hænge sammen. En beretning om sorg, glæde, slid og sammenhold.
En stor tøs græder ikke handler om tillid og svigt.
Den 14-årige Krista blev ikke taget med på råd, da hun blev fæstet bort til sin moster. Uden ringeste anelse om sin mosters skyggeside og uberegnelige sind ankom hun til sin nye plads. Ingen greb ind overfor det tyranni, hun blev udsat for. Da hun endelig slap fri, vidste hun knapt, hvad hun skulle stille op med friheden.
Et foredrag om betydningen af sammenhold og fællesskab.

3. Som en fugl på træk - Om manden som nægtede at gro fast noget sted

Jeg blev født som en fejltagelse, og der er meget, jeg kunne og skulle have gjort anderledes, men én ting er jeg glad for - At jeg ikke gjorde som alle andre”. Det var ordene fra en mand, som kort før sin død så tilbage på sit liv. Det lå i kortene, at han skulle være tjenestekarl skønt hans evner og interesse lå i bøgerne. En tid indordnede han sig, men oprøret ulmede. En dag gav han sig selv det løfte, at han aldrig ville gro fast noget sted. Han havde mod til at gå sine egne veje og være tro mod sig selv. 95 år gammel besluttede han at afslutte sit liv. Han havde taget ansvar for sit liv. Til sidst tog han også ansvar for sin død.
Et foredrag om at forfølge sine mål og være tro mod sig selv.

4. Hawai’i Naturens mesterværk - et billedforedrag fra egne rejser

Hawai’i er naturens mesterværk. Med mit kamera har jeg forsøgt at indfange den dramatiske natur på de fire øer, Hawai’i Big Island, Maui, Oahu og Kaua’i.
For mig var mødet med Hawai’i en så stærk, sanselig oplevelse, at jeg måtte tilbage og opleve det alt sammen igen og igen. Belønningen var et indblik i øernes oprindelse, befolkningens mangfoldighed og livsstil samt en dyb respekt for naturens rigdom. Men med i bagagen hjem var også en vemodighed over, at økonomiske interesser er i fuld gang med at forvandle naturens mesterværk til et menneskeskabt turistmekka.
Et billedforedrag om Hawai’i.

5. Jeanne d’Arc - Heks eller Helgen

En rejse i Jeanne d’Arcs fodspor. En beretning i ord og billeder.
Foredraget er en historisk beretning om den unge Jeanne d’Arc, som 19 år gammel blev brændt på bålet. Hun betalte med sit liv, fordi hun nægtede at svigte sin tro, sin konge og sin overbevisning. Foredraget om hendes liv bygger på min bog, Jeanne d’Arc, Heks eller Helgen. Den udkom i 2020 og beskriver i ord og billeder hendes rejse fra barndom til bål.