Torben Brink

Kontakt: Marie Belows Vej 14, Lisbjerg, 8200 Aarhus N
Telefon: 8623 1012 / 6135 3741
E-mail: tbr@km.dk

  1. Emma Gad – Takt og Tone i 100 år
  2. Tibet – livet på verdens tag
  3. Religion i Kina – en lystvandring i troens univers
  4. At brænde en heks – reportage fra et retssamfund
  5. Fra Hastings til Bayeux – erobringen af England

 

 

Cand.theol. fra Aarhus Universitet med speciale i bl.a. kirkehistorie. Siden 1995 sognepræst i den nordlige udkant af Aarhus. Dybt involveret i foreningen Danmark-Kina gennem mere end 20 år (medlemsblad, foredrag og events) og har besøgt Kina otte gange. Bogsamler, filmfreak og familiemenneske.

Torben Brink holder foredrag i hele landet.

1. Emma Gad – Takt og Tone i 100 år

Emma Gad har i præcis 100 år været svaret på ethvert spørgsmål, der har med korrekt opførsel at gøre. Med bogen ”Takt og Tone” (december 1918) beskrev hun måske nok først og fremmest en verden, der allerede dengang var ved at være af i går. Men samtidig udstak hun nogle praktiske retningslinjer, der til dels stadigvæk gør sig gældende. Venligt, og med stor humor!
I dag forbinder de fleste vist kun Emma Gad med ”Takt og Tone”, men i virkeligheden var admiralinden alt andet end et nikkende vedhæng til sin mand: Hun var en anerkendt dramatiker, der skrev stribevis af skuespil, blandt andet til Det Kongelige Teater. Hun var kvindesagsforkæmper og fagforeningspioner. Og så var hun Danmarks første kvindelige journalist.
Torben Brink fortæller levende og med stor kærlighed om den gamle dame, og han krydrer sin beretning med både illustrationer og citater fra hendes kendte og mindre kendte værker.
Torben Brink er selv mangeårig sognepræst med adresse i den nordlige udkant af Aarhus, og han er blandt andet kendt for at kunne levere en rammende personkarakteristik. Han er også aktuel med foredrag/billedfortællinger om bl.a. Harold Godwinson (Bayeux-tapetet), Martin Luther og Hans Tausen.
(90 minutter. Pris: 2000 kr. plus transport. Kørsel kan beregnes fra København)

2. Tibet – livet på verdens tag

Med Himmelekspressen er det blevet forholdsvis let at komme til Tibet, men det er de færreste, der når meget længere end til Lhasa.
På bagsædet af en firhjulstrækker har Torben og hans familie tilbagelagt mere end 3000 km ad støvede hjulspor langs Himalayas sneklædte tinder. Det var en ekspedition, der bl.a. førte ham til foden af Mount Everest og helt ud til ruinerne af Guge-kongernes palads i det vestligste Tibet, hvor turister stadigvæk er en sjældenhed.
Tag med på en enestående rejse i billeder og ord gennem storslået natur og mød munke, nomader og driftige forretningsfolk, der gæstfrit tager imod og viser os, hvor de bor og arbejder.
(120 min. inkl. pause; 3000 kr. plus transport. Mulighed for reduceret pris i dagtimerne)

3. Religion i Kina – en lystvandring i troens univers

Alle de store verdensreligioner er rigt repræsenteret i Kina. Men kineserne har også selv fostret deres egne religiøse og filosofiske systemer.
Torben Brink, som selv er præst i Den Danske Folkekirke, tager os med på en uforpligtende lystvandring gennem de mange forskellige tankeuniverser, og han viser os, hvordan der er noget umiskendeligt kinesisk over al den religion, der udøves i Kina.
Med en lille billedserie inviterer han os derefter på besøg i et tibetansk kloster, et daoistisk tempel, en muslimsk moske og en kristen kirke.
(90-120 min. inkl. pause; 3000 kr. plus transport. Mulighed for reduceret pris i dagtimerne)

4. At brænde en heks – reportage fra et retssamfund

De danske hekseforfølgelser toppede, mens Christian IV var konge i første halvdel af 1600-tallet. Men selv på det tidspunkt var det sin sag at få brændt en heks: Danmark var allerede dengang et forholdsvis velfungerende retssamfund, og fx skulle en heks dømmes ved to instanser, før dommen kunne eksekveres. Omtrent halvdelen af de anklagede blev faktisk frikendt!
Der er mange fordomme og myter forbundet med hekseforfølgelserne, men her skal det handle om, hvad der skete i virkeligheden: Hvem var det i grunden, der blev anklaget, og hvad blev de dømt for at have gjort?
(90-120 min. inkl. pause; 3000 kr. plus transport. Mulighed for reduceret pris i dagtimerne)

5. Fra Hastings til Bayeux – erobringen af England

Harold Godwinson havde ikke engang været Englands konge i et år, da han blev besejret af Vilhelm Erobreren i slaget ved Hastings. Det var i 1066, og selv om det er længe siden, har vi et ualmindeligt godt kendskab til begivenhedernes gang fra den detaljerede beskrivelse på Bayeux-tapetet. Men her er det sejrherrens version af sin egen heltemodige indsats, vi får serveret.
Med udgangspunkt i tapetets historie og i den historie, som tapetet selv fortæller, skal vi prøve at bevæge os et skridt videre: Vi skal høre, hvad tapetet absolut ikke fortæller noget om, og vi skal se, hvor det fortæller noget andet end den skinbarlige sandhed. Men først og fremmest skal vi have fat i nogle af de mange tilfældigheder, der – dengang som nu – har det med at være afgørende for historiens gang.
(120 min. inkl. pause; 3000 kr. plus transport)