Sujatha Gellert

Kontakt: Gormsgade 29 st tv, 7300 Jelling
Telefon: 5239 0776
E-mail: sujathagellert@hotmail.com 

  1. Når bedstemor er bims
  2. Indblik fra den lukkede


Sujatha Gellert er 39 år og uddannet socialrådgiver. Hun har arbejdet for Dansk Røde Kors og Falck Healthcare. Hun er mor til to og debuterer i år 2016 som forfatter.

Sujatha Gellert holder foredrag i hele landet.

1. Når bedstemor er bims

Dansk-indiske Ratri vokser op hos sin bedstemor som forældreløs outsider. Bedstemoren insisterer på en traditionel indisk livsstil, men Ratri føler sig splittet mellem templerne i Brande og Herning og leverpostejsmaden på skolen i Søndervig. Først da sandheden om hendes mors død kommer frem, begynder hun at forstå, hvem hun selv er, og hvad det er for en stemme, hendes bedstemor hører.
”Når bedstemor er bims” er et gribende foredrag om psykoser, kultursammenstød og æresdrab, og om en ung pige, der bliver til kvinde midt i det hele. Foredraget er baseret på romanen Ratri, som udkommer i sommeren 2016, og som bliver indstillet til Bogforums Debutantpris i efteråret 2016. I foredraget fortæller forfatteren om sit arbejde med bogen, og om sin egen opvækst, der danner grundlag for hele historien.
Når Ratri åbner sin madpakke i skolen, lugter der fremmed og krydret. Slet ikke som de andres leverpostejsmadder. Bedstemoren vil have, at Ratri spiser naanbrød og samosa og bliver hjemme fra den årlige klassetur med overnatning. I det hele taget forsøger bedstemoren at isolere Ratri på samme måde, som hun forsøgte at isolere Ratris mor. Til sidst må skolelæren forklare bedstemoren, hvor store konsekvenser det kan få for en ung pige at blive holdt uden for fællesskabet. Når Ratri kommer hjem fra skole skynder hun sig at skifte jeans og gummisko ud med den traditionelle indiske kjole, sari, som bedstemoren ønsker, hun skal gå med, men Ratri hader sin sari. Hun hader, at man kan se et stykke med bart, og hun hader de gamle damers blikke fra den anden side af fortovet, selv om hun forsøger med både ”goddaw” og ”namaste”. Allermest hader Ratri at høre kommentarer som: ”Jeg anede slet ikke, at det er sådan nogen som jer, der har butikken”, når hun arbejder i sin bedstemors kiosk. Mens Ratri langer bland selv-slik og øl over disken, taler bedstemoren med sig selv og bliver mere og mere psykotisk. Bedstemoren er tynget af en skyld og skam, som Ratri ikke forstår. Men det kommer hun til. En aften falder Ratri i snak med Ibrahim, som også arbejder i kiosken, og over en mangobrus og en pakke Digestives fortæller han hende den voldsomme sandhed om Ratris familie.
(2 timer inklusive pause og spørgsmål; 2500 kr. eksklusive transport)

2. Indblik fra den lukkede

I foredraget fortæller forfatter Sujatha Gellert ærligt og åbent, hvordan hun har brugt erfaringer fra sit eget liv i bogen, og at flere af romanens personer har en del af hende i sig – ikke mindst bedstemoren. Sujatha Gellert har nemlig selv prøvet at blive indlagt med en psykose, fordi hun ledte efter meningen med livet bag gardinerne i sin stue. Som indisk adoptivbarn i Sønderjylland oplevede hun samme splittelse, som hovedpersonen i bogen, og som voksen har hun gennem sit arbejde som socialrådgiver erfaret, hvordan mange ikke etnisk danske familier slet ikke er en del af noget lokalt fællesskab.
”Børnene i de familier har for eksempel svært ved at udtrykke sig – både på deres eget modersmål og på dansk. Og ofte har de ingen eller kun ganske få etnisk danske venner. Det samme gælder min hovedperson. Jeg var selv den første dansk-inder i Christiansfeld, og jeg syntes, det var svært at navigere i spændingsfeltet mellem Brødremenigheden og den danske folkekirke. Jeg følte mig knyttet til både Danmark og Indien, og jeg kunne ikke finde ud af, hvor jeg egentlig hørte til,” siger Sujatha Gellert.
I foredraget fortæller hun om sit arbejde med romanen og stiller skarpt på begreber som æresdrab, kultursammenstød – særligt i provinsen – og om at finde sig selv, når alting virker forkert.
(2 timer inklusive pause og spørgsmål; 2500 kr. eksklusive transport)