Klezmerduo

'v. Henrik Bredholt & Ann-Mai-Britt Fjord
Kontakt: Poul Sloths Vej 14, 8270 Højbjerg
Telefon: 8619 4092
E-mail: klezmerduo@klezmerduo.dk
Hjemmeside: www.klezmerduo.dk

  1. Musik der ler med det ene øje, mens det andet græder – Traditionel jødisk musik
  2. Oktober 43 – Redningen af de danske jøder - Fortælling og klezmermusik
  3. Musikalsk bibelfortælling -Familiefortællekoncert
  4. Jødiske Visdomsfortællinger og klezmermusik
  5. Selma Lagerlöf`s smukke fortællinger til adventstiden - ”Legenden om fru Lucia” og ”Legenden om Juleroserne”
 

Klezmerduo regnes blandt landets førende fortolkere af den traditionelle jødiske festmusik – klezmer. Duoen består af Henrik Bredholt (sopransaxofon, dulcimer, tuba, jødeharpe og vokal) og Ann-Mai-Britt Fjord (harmonika, percussion og vokal). Igennem mere end 25 år har de fordybet sig i klezmermusikkens stemningsfulde og livsbekræftende univers, som formidles med humor og smittende spilleglæde. Koncerterne er bygget op omkring fortællinger. Kombineret med en fornem teknik og et sanseligt udtryk formår Klezmerduo at skabe intense, uforglemmelige oplevelser, der taler til hjertet. Klezmerduo spiller over 100 koncerter om året herhjemme og i udlandet, hvor de har optrådt i de fleste europæiske lande samt i Israel, USA, Argentina og på Cuba. Duoen har vundet en førstepris på Verdensmusikfestivalen samt udgivet 4 Cd`er, der har fået flere Folk–Award nomineringer.
Anmelderne skriver: ”Smittende spilleglæde” - ”formidabel teknik” – ”sjælfuldt og sanseligt udtryk”.
Læs mere på www.klezmerduo.dk 

Klezmerduo kommer i hele landet.

1. Musik der ler med det ene øje, mens det andet græder – Traditionel jødisk musik

En musikalsk indføring i det jødiske univers, med fokus på den østeuropæiske klezmermusik. Den jødiske musiktradition er ældre end vor tidsregning og i Det gamle Testamente findes mange referencer til musik. Melodierne levede videre gennem århundreder under jødernes landflygtighed og blev inspireret og påvirket af andre kulturer. I 400 år op til 2. verdenskrig blomstrede den jødiske kultur i Østeuropa fra Østersøen i nord til Sortehavet i syd. Her blandede den traditionelle jødiske musik sig med balkan- og sigøjnermusikken og blev til den musik, vi i dag kalder klezmer
Klezmer taler til hjertet. Det er musik som rummer længsel og smerte – men som samtidig insisterer på håbet, glæden, festen og viljen til livet. Musik der ler med det ene øje, mens det andet græder.
Gennem musik, jiddische og hebræiske sange samt fortælling tegner Klezmerduo et stemningsfuldt billede af en medrivende musiktradition. Kirkekoncerten kan kombineres med en sammenkomst i sognegården bagefter med mere musik, mulighed for spørgsmål – og et par kædedanse. Det koster ikke ekstra!
(65 min. – max. 100 min.; 9200 kr. plus transport)
Koncerten er tidligere holdt: Fortløbende, se kalenderen på hjemmesiden: www.klezmerduo.dk

2. Oktober 43 – Redningen af de danske jøder - Fortælling og klezmermusik

I oktober 2018 er det 75 år siden, at en af de største vellykkede enkelt aktioner mod Nazitysklands jødeforfølgelser fandt sted. Det var her i Danmark under Anden Verdenskrig. Mere end 7000 jøder blev på mindre end en måned bragt i sikkerhed i Sverige – sejlet over Øresund i fiskerbåde og andre småskibe. Hvordan kunne det lade sig gøre? Der er mange faktorer, som spiller ind, men en afgørende årsag var mange danskeres umiddelbare vilje og mod til at hjælpe. Hundredvis af danskere blev i løbet af få dage dybt involveret i en redningsaktion, der stadig står som et enestående eksempel på civil modstand i Europa, og som betød at 98,5% af de danske jøder blev reddet.
”Hvad skulle jeg ellers ha` gjort” siger den unge ambulancechauffør Jørgen Knudsen, da han bagefter bliver spurgt om, hvorfor han kørte rundt og advarede og transporterede jøder, som han ikke kendte. I en ramme af livsbekræftende jødisk klezmermusik fortæller Klezmerduo historien om danske jøder, der må flygte over hals og hoved og om nogle af de mange, der satte livet på spil for at hjælpe.
(90 min; 9200 kr. plus transport)
Oktober 43 er tidligere holdt: Fortløbende se kalenderen på hjemmesiden: www.klezmerduo.dk

3. Musikalsk bibelfortælling -Familiefortællekoncert

Igennem de senere år har Klezmerduo med stor succes spillet for mere end 50.000 skolebørn. Erfaringerne fra skolekoncerterne er omsat til kirkeligt regi, hvor Klezmerduo tilbyder fortællekoncerter for alle generationer.
Med udgangspunkt i Det gamle testamente inviterer Klezmerduo til et anderledes og spændende møde med nogle af de store gamle fortællinger. Historierne bliver fortalt i et levende og billedrigt sprog, understreget og sat i ramme af traditionel jødisk musik. Børnene kommer bl.a. til at møde nogle af de helt gamle instrumenter som skalmeje, trommer, hakkebræt, fløjte og jødeharpe. Hvis kirken har et børnekor, kan det indgå i koncerten med enkle hebræiske sange (noder og CD sendes i god tid)
Ofte er arrangementet bygget op, så første del foregår i kirken og anden del i sognegården, hvor der også er mulighed for at høre om instrumenterne og måske danse et par enkle kredsdanse.
(60 – 90 min; 9200 kr. plus transport)
Musikalsk bibelfortælling er tidligere holdt: Fortløbende, se kalenderen på hjemmesiden: www.klezmerduo.dk

4. Jødiske Visdomsfortællinger og klezmermusik

Den jødiske fortælletradition er underfundig, overraskende, humoristisk og præget af dyb livsvisdom. Der eksisterer et stort og rigt repertoire af legender, fabler og anekdoter som er blevet overleveret fra generation til generation igennem århundreder. De er blevet fortalt derhjemme, ofte i forbindelse med sabbatten og i synagogerne. Langt de fleste beretter om tro, værdier, tradition og etik og mange af dem stammer fra de jødiske skrifter Talmud og Midrash. En af de elskede figurer der optræder igen og igen er den vise Kong Salomon. Vi har samlet en buket af jødiske fortællinger om bl.a. Kong Salomon – historier som på en gang vækker smil og eftertænksomhed. Historierne går hånd i hånd med klezmermusikken.
(60-90 min; 9200 kr. plus transport)
Kong Salomons Visdomsring er tidligere holdt: Fortløbende, se kalenderen på hjemmesiden: www.klezmerduo.dk

5. Selma Lagerlöf`s smukke fortællinger til adventstiden - ”Legenden om fru Lucia” og ”Legenden om Juleroserne”

Som en stemningsfuld optakt til julen fortæller Klezmerduo to af Selma Lagerlôf`s smukkeste adventslegender i en ramme af nordisk musik. Hver især er de lysende fortællinger i en mørk tid, genfortalt i et levende og billedrigt sprog.
Legenden om den unge fru Lucia fra Värmland og hendes himmelske hjælper, den hellige Sancta Lucia af Syrakus, er en dramatisk nordisk fortælling om næstekærlighed. Den foregår i Sverige for flere hundrede år siden og er en eviggyldig opfordring til, at vi her i det mørke nord trods kulden stadig mærker hjertevarme og ”holder ild i den sjælens flamme, som kaldes barmhjertighed”. Legenden om Juleroserne handler om julens mirakler, men også om angst og fordumsfuldhed. Når tilliden og troen på denne verdens udstødte forsvinder, så forsvinder lyset og Guds herlighed af frygt for kulden i et menneskehjerte. I Göingeskoven bor den fredløse røverfar med røvermor og alle røverungerne. En dag kommer røvermor forbi Øved kloster, der er berømt for sin smukke have. Munkene er stolte af havens skønne, sjældne planter og blomster, men røvermor hævder, at Göingeskoven er langt skønnere, når den selveste julenat forvandler sig til en blomstrende prydhave.
Abbed Hans får lov at besøge røverfamilien den kommende julenat for ved selvsyn at opleve underet i skoven. Men med sig har han den mistroiske lægbroder.
(60 min; 9200 kr. plus transport)
Legenden om Fru Lucia er tidligere holdt: Fortløbende, se kalenderen på hjemmesiden: www.klezmerduo.dk.  
Legenden om Juleroserne
er tidligere holdt: Fortløbende, se kalenderen på hjemmesiden: www.klezmerduo.dk