Henrik Oest

Kontakt: Solhøjvej 20, 8210 Århus V.
Telefon: 2360 2448
E-mail: oest@stofanet.dk
Hjemmeside: www.henrikoest.dk

 

 

 1. Sort humor - så englene synger
 2. Præstens 10 gode leveregler
 3. Livskvalitet handler også om humor
 4. Jeg græmmes - humor, alvor og dyb filosofi i Radiserne – verdens bedste tegneserie
 5. I morgen er den første dag i resten af dit liv
 6. Etiske dilemmaer – er det kun god underholdning eller en sund omtanke værd?
 7. Grin og Suk - om Piet Hein, - hans liv og livsfilosofi
 8. Dan Turéll – langt mere end sorte negle og en provokerende gavflab
 9. Storm P. – en billedfortælling om et liv i humor og alvor
 10. Elvis Presley - hans liv og hans musik
 11. Katharina Luther – Martin Luthers hustru og verdens første præstekone
 12. Selma Lagerløf - fra Mårbacka til Jerusalem el. Selma på Mårbacka
 13. B. S. Ingemann - fra gyserfortælling til salmedigter
 14. Julens a b c
 15. Påske, - hvad er det nu det handler om?
 16. Folkekirkens fremtid - skal der lukkes kirker

Sognepræst ved Helligåndskirken i Århus. Født 1956, cand. theol. 1983 - fra 83-90 sognepræst ved Vor Frelsers kirke, Horsens, fra 1990 i Helligåndskirken. Medvirken i tv-serien "Alle os under himlen" og "Hjertebørn" på TV2 om Skejby sygehus' intensiv-afdeling. Medlem af Kirkefondets bestyrelse siden 2000 og formand for FolkekirkeInfo i Aarhus 1996-2016.
Medstifter af og webmaster på www.sogneaften.dk og www.kirkekoncert.dk
Erfaren foredragsholder med mere end 500 foredrag siden år 2000. Med vægt på tydelighed, så alle kan være med.
Jeg ønsker at mine foredrag bærer præg af at være anderledes med skæve og uventede vinkler, så man opdager nye sider af det, man ellers mener at kende så godt. Foredragene spænder vidt, men er alle præget af et centrum i den gode historie, som videregives med engagement og indlevelse, der smitter.

Henrik Oest har flere gange holdt foredrag ved Kulturdagene i Ravnsbjergkirken. Hvilket emne Henrik end har talt om, er hans foredrag altid blevet rost af tilhørerne. Rosen har omfattet både det indholdsmæssige i foredragene, men også måden foredragene er blevet fremført på, tydeligt og forståeligt. Henrik forstår desuden at skabe en god stemning. Jeg kan derfor kun anbefale Henrik Oest som en foredragsholder, som det bestemt er værd at engagere.
Edith Østergaard, sognepræst ved Ravnsbjergkirken.

Medvirket i flere udsendelser på TV2 Østjylland,- senest om Elvis Presley se: http://www.youtube.com/watch?v=lJlATRGXyno&feature=youtube_gdata

Om Helligåndskirken, se: http://www.youtube.com/watch?v=RmQGRJgnBsM&feature=relmfu

Henrik Oest kommer i hele landet (Bornholm undtaget) med foredrag.

Causerende foredrag:

1. Sort humor - så englene synger

Mange af os elsker den sorte humor. Den sorte humor bruges ofte af mennesker, der beskæftiger sig med de svære ting i tilværelsen, og derfor lever den sorte humor meget både i læge- og præste-kredse. Den sorte humor kan nemlig på en afvæbnende måde berøre områder af den menneskelige tilværelse, som vi ellers ofte har svært ved at tale om.
Et både eftertænksomt og humoristisk foredrag om den sorte humor og hvad den kan, med eksempler fra den sorte humors store mestre bl.a. Gustav Wied, Storm P og Mark Twain.
(60-75 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt, senest: Herning 03.11.2015; Søften 19.01.2016; Kristrup 28.09.2016; Sem v. Mariager 05.10.2016; Folkestedet, Aarhus 06.10.2016

2. Præstens 10 gode leveregler

På biblioteker og i boghandelen kan man købe masser af gode råd i bogform. Ofte skrevet af kendte fra TV. Men fordi man er kendt og vært på et tv-program er man ikke nødvendigvis den bedste til at give andre gode råd. Og de gode råd er så mange, at man kan finde vejledning i alle retninger, også modsatrettede. Som præst gennem mange år har man stået i mange store situationer, -både i stor glæde og i stor sorg, og har mødt og talt med mange mennesker, og derved har man fået stor og dyrebar indsigt i livet.
Jeg vil give mine 10 gode leveregler – med et humoristisk glimt i øjet. Nogle smagsprøver: ”Hvis du ikke bekymrer dig, har du intet tilbage at miste”. ”Skær ikke hele fedtkanten væk”. ”Du skal brokke dig”.
(60-75 min.; nødv. hjælpemidler: 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Tørring 01.12.2015

3. Livskvalitet handler også om humor

Causerende foredrag om livskvalitet, hvortil humor spiller en afgørende rolle. Hvad er livskvalitet, - og hvad er ikke, - om hvor forskelligt opfattelsen af livskvalitet kan være fra person til person. Om hvordan humor, - og især sort humor og bidende ironi ofte kan bruges til at løse op for vanskelige emner. Med humoristiske eksempler af blandt andre Piet Hein og Storm P. 
Et tænksomt og opmuntrende foredrag.
Hvis tiden tillader det, suppleres foredraget med et underholdende blik ind i Storm P' s kunstneriske verden, via videoprojektor.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Silkeborg 24.11.2015; Vejle 17.06.2015; Silkeborg 12.03.2015, Farstrup v. Nibe 26.08.2016

Efter sommermøde i Hvilsager præstegård:
"Det blev en rigtig god dag - med engagement og stof til eftertanke og altså humor. Det er også tilbagemeldingerne fra alle de af deltagerne, jeg er stødt på i dag.
Sognepræst Lars Nymark Heilesen

4. Jeg græmmes - humor, alvor og dyb filosofi i Radiserne – verdens bedste tegneserie

Alle elsker Radiserne. Alle har græmmet sig med Trine, haft ondt af Søren Brun, moret sig over Nuser. Radiserne løb over aviser i hele verden gennem 50 år, lige indtil seriens skaber Charles M. Schulz i år 2000 afgik ved døden. Radiserne var verdens største tegneserie og har moret generationer af børn og voksne. Det er samtidig en meget dyb og filosofisk, ja endda teologisk tegneserie, som siger os alle sammen noget væsentligt, men altid med et stort smil på læben.
Hør om tegneseriens skaber, hans liv og hans værk og hør om baggrunden for tegneseriens figur-galleri og bliv klogere på Radiserne. En billedfortælling om Charles M. Schulz og hans Radiserne.
Med illustrationer og Radise-striber på videoprojektor.
Gennem filmen om Radiserne fra 2015 har tegneserien fået ny opmærksomhed.
(80-100 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Langenæshus, Århus 11.03.2015 Lisbjerg 08.12.2015; Marslev 03.11.2016

5. I morgen er den første dag i resten af dit liv

Årene går hurtigt, og det føles med alderen at det går hurtigere og hurtigere. Vi halter ligesom bagefter tiden og bruger den måske ikke altid på den bedste måde. Vi hader at spilde tiden, og elsker at spare tid, selvom vi ikke kan sætte den sparede tid i banken for at bruge den senere hen.
Et alvorligt, opmuntrende og humoristisk foredrag om at leve livet med rettidig omhu og med tidens ophør for øje, - et emne, der optager os alle - med litterære eksempler fra bla. Benny Andersen, Ludvig Holberg og Svend Åge Madsen.
(75 min.; 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt:  OK-klub, Hasle 16.02.2015; Langenæskirken 16.03.2015; Grenå 15.09.2015; Tilst 30.10.2015; Holme sognegård 25.10.2016; Ormslev forsamlingshus 26.10.2016

Debaterende foredrag:

6. Etiske dilemmaer – er det kun god underholdning eller en sund omtanke værd?

Samtale omkring etiske dilemmaer er blevet til underholdning på tv og i radioen, -med ’Spørg Charlie’ og ’Mads og monopolet’. Vi er nysgerrige overfor andres problemer med kærligheden, arvestridigheder og meget andet. Mange etiske problemstillinger kan henføres til en diskussion på baggrund af de ti bud. Men hvordan kan vi afgøre os for, hvad der er rigtigt og forkert? Et spændende og vedkommende foredrag om etiske dilemmaer såsom for eller imod aktiv dødshjælp, skal man sortere menneskefostre efter deres arvemasse, hvad med utroskab og arvesager? Der er mange dilemmaer og nok at diskutere.
(75 min.; 3000 kr. + transport)
Foredraget er nyt, -holdtr første gang: Ok-klubben i Hasle 21.11.2016

Portrætter af kendte:

7. Grin og Suk - om Piet Hein, - hans liv og livsfilosofi

Alle kender Piet Heins Gruk. De er elskede og giver mange gode råd til livet og evner at få smilet frem i os og få os til at se på livet og vores situation på en ny og anderledes og ofte uventet måde.
Men hvordan var mennesket Piet Hein? Dette dybt geniale og følsomme menneske prøver vi at nærme os gennem nogle af de få venner, som Piet Hein lod komme nær sig.
Et spændende indblik i en helt særlig personlighed, samt selvfølgelig et gennemgang af nogle af de bedste Gruk.
Med illustrationer og Gruk'ene på videoprojektor!
Jeg med bringer derudover en række bøger og sjældne spil fra Piet Heins hånd.
(60-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Senest: Holme lokalcenter 25.08.2015; Ellidshøj 08.09.2015; Lyngby Norddjurs 24.11.2015

"Jeg synes selv, der var en rigtig dejlig aften, og til min store glæde er det også den almindelige opfattelse blandt mange af de tilstedeværende tilhørere, som jeg har talt med siden.. Jeg fik allerede de første positive tilkendegivelser lige efter foredraget, og i dagene efter har mange udtrykt deres glæde og tilfredshed.
De positive udtalelser går både på din måde at tale på. Tydelig og velformuleret. Men der udtrykkes også stor tilfredshed med foredragets indhold. Det var spændende, der var mange overraskende oplysninger om personen Piet Hein"
. Erik Klarsø efter foredrag i Ågård forsamlingshus

8. Dan Turéll – langt mere end sorte negle og en provokerende gavflab

Mange husker Dan Turéll for de sorte negle og de provokerende udtalelser, men han var langt mere end det. Dan Turéll var en forfatter, der gik fra at være total uforståelig for de fleste til at være uhyre populær og folkelig, - gik fra at skrive vanskeligt tilgængelige digte til at skrive morsomme og tænksomme klummer samt underholdene kriminalromaner, før det blev moderne.
Dan Turéll var en af de få enere vi har haft i dansk kulturliv og da han døde i -93 mistede vi en helt særlig personlighed og dertil en stor humanist.
Et foredrag om manden bag det specielle image og om et helt særligt forfatterskab.
"Et bevægende foredrag" - lød en reaktion.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt:  20.01.2015; Seniorhøjskolen i Viborg 09.10.2015; Herning 16.11.2015

9. Storm P. – en billedfortælling om et liv i humor og alvor

Alle elsker vi Storm P, og vi synes, vi kender ham så godt. Hør og se om en Danmarks mest elskede kulturpersoner. Gennem billeder fortælles historien om Storm P. Hør om Storm og barndommen, teatret, tegningerne, hustruerne, barndommen og de sidste år oma. En fortælling om Storms liv, så man kommer til at kende nye sider af den særdeles populære og elskede skuespiller, kunstmaler og tegner.
En både morsom og bevægende historie om en af Danmarks helt store kulturpersonligheder, og derved også et spændende indsigt i tiden fra århundredeskiftet og frem til tiden lige efter 2. verdenskrig.
Med illustrationer på videoprojektor. Jeg medbringer desuden en lang række Storm P. effekter.
(80-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Senest: Sanderum v. Odense 22.01.2015; Fortegården, Aarhus 27.01.2015;

10. Elvis Presley - hans liv og hans musik

Elvis Presley døde i en alder af kun 42 år i 1977, men stadig spilles hans musik dagligt verden rundt, og hans betydning for musikken og ungdomskulturen bliver mere og mere anerkendt.
Hør den spændende historie om den fattige unge sydstatsmand fra Memphis, Tennesee, der blev The King of Rock'n Roll og solgte mere en milliard albums og tjente milliarder af dollars, men endte sin dage i sit store badeværelse på Graceland.
En fascinerende fortælling om den sanger, vi alle kender, har hørt og set på film og tv.
Jeg synger ikke som Elvis - men fortæller engageret og med stor indsigt hans spændende historie i ord og billeder med enkelte musikeksempler.
Jeg medbringer desuden en række gamle plader, bøger og sjove Elvis-effekter.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: OK-klub Hasle 19.10.2015; Viborg 26.02.2016; Stavtrup 12.09.2016

11. Katharina Luther – Martin Luthers hustru og verdens første præstekone

I 2017 vil man verden over fejre reformationens 500 års jubilæum. Det kommer ikke til at gå stille af. Reformationen kom til at spille en afgørende rolle også for det danske samfund og ikke kun for kirken. Den største umiddelbare revolution indenfor kirken var, at præsterne nu kunne gifte sig og stifte en familie. Martin Luther giftede sig med en bortløben nonne. Munken med nonnen. Hør om denne særlige kærlighedshistorie. Om Käthe Luthers liv og hvad dette særlige ægteskab kom til at betyde. Med billeder på projektor.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Øster Bjerregrav 15.03.2016; 20.09.2016; Asmild v. Viborg 09.11.2016; Vejen 29.11.2016

"Det er nok de færreste, der i deres dagligdag tænker over, hvad Martin Luther kom til at betyde for os danskere. Men det var en genial indgangsvinkel, foredragsholderen Henrik Oest havde. For hvem ville ikke høre mere om dette særegne ægteskab...Det blev en rigtig god aften." Søren Skov Johansen i Bladet Hør Godt efter Præstegårdsaften i Gamst v. Vejen.

12. Selma Lagerløf - fra Mårbacka til Jerusalem el. Selma på Mårbacka

Omkring et helt særligt, anderledes og spændende forfatterskab med centrum i romanen "Jerusalem", samt et blik ind i et gribende levnedsløb, - om romantik, skæbne, længsel, lammelse i barndommen, en skibskatastrofe og meget mere.
Kan emnemæssigt tilrettelægges forskelligt alt efter interesse, - som litterært foredrag, som historisk foredrag med udgangspunkt i de historiske kendsgerninger bag romanen "Jerusalem", eller som foredrag centreret omkring Selma Lagerløfs livshistorie med centrum i emner som kærlighed, tro, kald, - som en rundvisning på Mårbacka illustreret med billeder på videoprojektor og om hendes liv og død i fødehjemmet.
(60-120 min; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr.+ transport)
Foredraget er tidligere holdt: Jerne v. Esbjerg 02.02.2015; Thisted sognehus 31.10.2016

13. B. S. Ingemann - fra gyserfortælling til salmedigter

En anderledes, utraditionel tilgang til den kendte salmedigter, som også skrev historiske romaner, højromantiske skuespil og gyserfortællinger, - bl.a. "De fortryllede fingre", som kort genfortælles. Om hans kunst, hans kærlighed, hans møde med kulturpersonligheder, hans død.
Med illustrationer på videoprojektor.
(60-75 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (medbringer selv videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Thisted sognehus 01.12.08; Åby sognegård 18.11.09; Klostergadecentret Århus 22.09.10

Om årets højtider:

14. Julens a b c

Julehygge omkring julens mange dejlige traditioner. Med morsomme julehistorier, julequiz og fortællinger om julen fra a og næsten til z - fra adventskrans til varsler. Om det velkendte og knap så velkendte men også om mere eller mindre glemte baggrunde for det, vi elsker at gøre i julen.
(60-75 min.; 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Odder 30.11.2016; Egense v. Svendborg 08.12.2016

15. Påske, - hvad er det nu det handler om?

Vi ved alle, hvad julen handler om, men hvad med påsken? Er det kun noget med påskeharer og påskeæg? Hvad er det egentlige indhold og baggrund for de mange helligdage om foråret? Med udgangspunkt i en underholdende quiz, tip en 13’er om din viden om påsken, fortælles om påskens mange traditioner og baggrundene for dem. Både den kristne baggrund og de mere folkelige traditioner. Bliv klogere på hvorfor vi holder fri og hvorfor vi gør, som vi gør i påsken.
(60-75 min.; 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt:  Holme Lokalcenter 25.11.2014

Debat om folkekirken:

16. Folkekirkens fremtid - skal der lukkes kirker?

Som mangeårigt medlem af Kirkefondets bestyrelse vil jeg diskutere folkekirkens fremtid i sammenhæng med spørgsmålet om der skal lukkes kirker i Danmark. I København er der den seneste tid lukket et antal folkekirker. Flere af dem kom Kirkefondet til at eje, fordi der er en "Tilbagefaldklausul". En spændende udfordring. Hvad blev der gjort med de kirker, der blev lukket, og hvordan løste Kirkefondets bestyrelse udfordringen? Men udfordringen er mere bred end blot i en københavnsk sammenhæng. Hvad med de mange kirker på landet? Kan vi blot lade som ingenting, når befolkningstallene falder i mange landsogne og det er svært at have økonomi til de mange, mange kirker? Jeg vil fremkomme med synspunktet, at man godt kan udvikle ved at afvikle, og at det kan blive nødvendigt for fremtidens skyld at overveje strukturen og mulige kirkelukninger. Det skal dog gøres på den helt rigtige måde. En spændende problemstilling, der presser på for en stillingtagen
(60-75 min.; 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Ørsted Y's Mens club 14.02.12