Christian Friis

Kontakt: Vejenvej 19, Askov, 6600 Vejen
Telefon: 2065 3843
E-mail: friis.chris@gmail.com
Hjemmeside: www.friisforedrag.dk   

  1. Drømmen om Amerika – den danske udvandring til USA
  2. Israel – fra bibelsk land til moderne stat
  3. Berlin – brændpunkt i den kolde krig
  4. Van Gogh – liv og kunst
  5. Kina før og nu


Cand.mag. i Idéhistorie, foredragsholder, rejseleder, underviser og kursusleder på Askov Højskole, formand for bestyrelsen i Grundtvigsk Forum Askov.
I en lang række år har jeg virket som foredragsholder og rejseleder, og jeg har gennem årene afholdt mange hundrede foredrag overalt i landet på steder som Folkeuniversitetet, biblioteker og højskoler, oplysningsforbund og menighedsråd, Ældre Sagen, OK-Klubben og mange flere. Nogle af mine foredrag omhandler historie og samfund, andre har kunst, musik eller litteratur som emne.

Jeg holder foredrag i hele landet.

1. Drømmen om Amerika – den danske udvandring til USA

I årene fra 1860 til udbruddet af 1. Verdenskrig udvandrede en ud af ti danskere. Langt størstedelen søgte lykken i Amerika. Hvad rejste de væk fra? Hvad håbede de at finde? Hvordan blev deres nye tilværelse i det fremmede efter ankomsten til New York? Den danske udvandring til Amerika er et spændende stykke Danmarkshistorie, der kaster lys over forandringer i datidens danske samfund. Foredraget stiller skarpt på årsagerne til den danske udlængsel samt drømmen om og troen på en bedre tilværelse på den anden side af Atlanten.
(2 x 45 minutter; 4500 kr. plus transport)

2. Israel – fra bibelsk land til moderne stat

Landområdet Israel, der tidligere hed Palæstina, er såvel en levende, moderne stat som et land, der historisk trækker tråde flere tusinde år tilbage i tiden. Fra den bibelske periode gennem talrige kulturer og rigers påvirkninger til den nyere tid, zionismens fremkomst og endelig proklamationen af staten Israel i 1948. Foredraget sætter fokus på den nyere tid og forudsætningerne for staten, der stadig udgør et kernepunkt i den mellemøstlige konflikt.
(2 x 45 minutter; 4500 kr. plus transport)

3. Berlin – brændpunkt i den kolde krig

Berlins historie er ulig nogen anden bys. Fra byens ydmyge begyndelse til hastigt voksende moderne storby i 1800-tallet, gennem 1. Verdenskrig og 1920ernes hedonisme til Det tredje Rige – fra byens og Tysklands deling til Berlinmuren, murens fald og endelig genforeningen af Øst- og Vesttyskland. Vi ser nærmere på Berlins historie og især på forholdene i Østberlin og livet med muren.
(2 x 45 minutter; 4500 kr. plus transport)

4. Van Gogh – liv og kunst

Historien om van Goghs liv og kunst til hans tidlige død i en alder af 37 år er en gribende fortælling. Hans værker sælges til skyhøje priser på internationale kunstauktioner, men i sit liv forblev han fattig og stort set ukendt. På ti år producerede han over 900 malerier, men solgte i sin levetid kun et enkelt. Myterne om ham er mange. Hans dedikation til kunsten kostede ham hans helbred, og hans belastede sindstilstand førte ham til at skære sit øre af og endelig til at tage sit eget liv. Samtidig viser hans breve ham som et intelligent og lidenskabeligt menneske, og i hans malerier træder en dybt original kunstner frem.
(2 x 45 minutter; 4500 kr. plus transport)

5. Kina før og nu

Kina er med sine ca. 5000 år på bagen en af verdens ældste kulturer. Som verdens tredjestørste land og verdens folkerigeste nation spiller landet en kolossal rolle i nutidens globale forhold. Tag med på et strejftog gennem Kinas historie, gennem kejsertiden, republikken, den kommunistiske revolution og Mao-tiden til de økonomiske reformer og Kinas ubestridte plads blandt verdens førende nationer.
(2 x 45 minutter; 4500 kr. plus transport)